اسکولیوز
اسکولیوز یا انحراف جانبی ستون فقرات یکی از اختلالات ستون مهره ها بخصوص در کودکان است.
ستون فقرات در بعضی افراد دارای انحنای غیر طبیعی بوده و انحنای جانبی به سمت راست یا چپ دارد.
در صورتی که انحراف جانبی بیشتر از ۱۰ درجه باشد فرد به اسکولیوز مبتلا است.
ستون فقرات یک فرد مبتلا به اسکولیوز ممکن است به جای خط مستقیم شبیه به حرف S باشد.
ستون فقرات این افراد بطور مستقیم نبوده و سبب می شود تا شانه ها و کمر فرد نامسطح به نظر برسد.
در برخی مبتلایان نیز استخوان های ستون فقرات دچار چرخش شده و یکی از کتف ها برجسته تر از کتف دیگر به نظر می رسد.
اسکولیوز اغلب در ستون فقرات ناحیه قفسه سینه یا کمر ایجاد می شود.
در صورتی که قوز کمر یا عدم تقارن دنده ها را در کودک خود مشاهده کردید در کمترین زمان ممکن برای بررسی دقیق تر و تشخیص اسکولیوز به پزشک متخصص مراجعه کنید، چرا که هرچه درمان با روش های غیر جراحی همچون بریس های طبی و فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی سریع تر آغاز شود می تواند از پیشرفت بیماری و نیاز به انجام جراحی در آینده جلوگیری کند.
اسکولیوز ممکن است بحدی خفیف باشد که والدین متوجه نشوند و تنها در آزمایش و یا تست هایی که در مراکز ورزشی و یا آموزشی مانند مدرسه از کودک انجام می گیرد تشخیص داده شود و یا بحدی جدی و شدید باشد که نیازمند انجام جراحی در همان سنین کودکی باشد.
تصویر برداری با اشعه ایکس برای تشخیص اسکولیوز و بررسی میزان انحراف ستون فقرات و انتخاب موثرترین روش درمانی توسط پزشک مورد استفاده قرار می گیرد.
در مواردی که اسکولیوز خفیف است و مشکلی برای فرد ایجاد نکرده درمان خاصی نیاز نبوده و تنها باید با معاینات دوره ای میزان انحراف ستون فقرات را تحت نظر قرار داد.
در مواردی که انحراف مشخص بوده و مشکلاتی برای بیمار ایجاد کرده بستن بریس های مخصوص ، فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی می تواند به بهبودی شرایط بیمار کمک کند.
بریس های طبی اغلب به منظور جلوگیری از پیشرفت و تشدید انحراف خفیف ستون فقرات کمک می کنند و تا حدودی می توانند به کاهش انحراف کمک کنند.
فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی می تواند به کاهش انحراف ایجاد شده و درمان اسکولیوز کمک کند.
فیزیوتراپیست با ارزیابی دقیق بیمار و بررسی میزان شدت اسکولیوز برنامه تمرینی خاصی را برای هر بیمار تنظیم می کند.
فیزیوتراپیس همچنین از تکینک های درمان دستی و کایروپراکتیک برای درمان و کاهش انحراف ایجاد شده بهره می برد.
روش های الکتروتراپی و طب سوزنی نیز از جمله روش هایی هستند که متخصص فیزیوتراپی در درمان اسکولیوز مورد استفاده قرار می دهد.
در موارد انحراف شدید ستون فقرات که روش های غیر جراحی و فیزیوتراپی نتوانند سبب بهبودی بیمار شوند و. انحراف شدید سبب بروز عوارض جدی برای بیمار شده باشد عمل جراحی ضروری است.
همجوشی ستون فقرات رایج ترین روش جراحی در درمان اسکولیوز است.
خونریزی، عفونت، درد پس از جراحی ستون فقرات یا آسیب اعصاب نخاعی از عوارضی هستند که این جراحی ها ممکن است ایجاد کنند، به همین دلیل تا جای ممکن سعی می شود که با روش های غیر جراحی به درمان انحراف ستون فقرات کمک کرد.